Het veertig gevoel

hcrul001Dezer dagen is mijn eerste non-fictie boek, verschenen met de titel: Het Veertig Gevoel. Het is een tweegeneratie boek, waarin het leven van veertigers een grote rol speelt. Met als hoofdpersoon Isabelle, docente Engels, en haar man Willem, chirurg. Zij hebben twee kinderen, en worden omringd door vrienden en kennissen en de lotgevallen daarvan. De overeenkomst is dat zij allemaal op de evenaar van het leven staan. Alles hebben gedaan wat hun ouders en de maatschappij in de heerste helft van hun leven van hen verwachten: goede schoolrapporten, een studie kiezen en afmaken, verliefd worden, trouwen, kinderen krijgen, goede baan verwerven.
Nu zowel Isabelle als haar man Willem veertigers zijn, hebben zij –evenals als leeftijdsgenoten uit hun kennissenkring – het onderhuidse gevoel: Is dit nu alles? Wordt het niet eens tijd voor verandering, een andere weg inslaan? Dat geldt voor relaties, werk, dingen die ze altijd al hadden willen doen, maar nooit aan toegekomen zijn, kortom iets nieuws, iets heel anders.
Maar hoe en wat? De roman speelt zich af in Amsterdam, waar de hoofdpersonen wonen, en naderhand in Leiden. Ook de ouders van beiden spelen een prominente, boeiende rol in dit boek. Het is in feite een familiesaga. Er zijn dan ook familiegeheimen die plotseling worden geopenbaard en hun leven op zijn kop zet.

De start van de verhalenlijn begint in december 1997 als Isabelle haar toevlucht zoekt tot een week skiën in haar eentje, om eens tot zichzelf te komen, vrij en blij te zijn. Want Willem, haar echtgenoot, heeft problemen met de andere chirurgen uit zijn maatschap, moet steeds harder werken, en daardoor is er weinig aandacht voor haar. Ze raakt aan het begin van die week hopeloos verliefd op een Duitse man die samen met een Amerikaanse vriend eveneens in Kaprun vertoeft. Dat gooit haar leven omver, en blijft, eenmaal thuis, geruime tijd tussen haar en haar man staan.

In het boek volgen we zeventien jaar van hun van hun leven, veranderingen van banen, ontwikkelingen in de samenleving, onverwachte gebeurtenissen, het opgroeien van hun kinderen, de vakanties en reizen, ook buiten Europa, de wegen die hun vrienden al dan niet in slaan, en familieperikelen. Het boek biedt herkenning, spanning, verrassingen, en volgens degenen die het manuscript al van te voren gelezen hebben, boeit het van begin tot het einde als een tweegeneratie roman.

Isabelle houdt een persoonlijk dagboek bij (cursief gedrukt), de vertellijn is in een normale letter. Het boek telt 319 bladzijden, de prijs is € 17.99.

Lees hoofdstuk 1